Właściwości:
Kwas stearynowy Ogólne informacje Nomenklatura systematyczna (IUPAC): kwas oktadekanowy Wzór sumaryczny C18H36O2 Inne wzory C17H35COOHCH3(CH2)16COOH SMILES CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)O Masa molowa 284,48 g/mol Wygląd białe, krystaliczne lub bezpostaciowe ciało stałe Identyfikacja Numer CAS 57-11-4 PubChem Właściwości Gęstość i stan skupienia 0,84 g/cm3 (temp. 80 °C); ciecz Rozp. w innych rozpuszczalnikach niepolarne rozpuszczalniki organiczne Temperatura topnienia 69,6 °C (342,75 K) Temperatura wrzenia 383 °C (656,15 K) Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Kwas stearynowy (z gr. stear – łój, tłuszcz), kwas oktadekanowy – organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych, składnik stearyny.
bad credit loans opony zimowe ginekolog Rooms - hotels bieliznakredyt hipoteczny yerba mate biuro tłumaczeń Istria Do przyjaciela - Baczyński Krzysztof Kamil Kanapysylwester - Najtańsze bilety lotnicze do wielu destynacji - Najlepsze imprezy integracyjne Zakopane sprawdź to - doradcy podatkowi - tłumaczenia angielski - Biuro architektoniczne - felgi - Najlepsze randki w internecie. - Sprawdź ranking OFE z pomocą naszej strony. - Sprawdź otwarte fundusze emerytalne z naszą pomocą. - To czego szutkasz to stomatolog Warszawa ? No to znalazłeś! - Nadmorski Kurort Kołobrzeg zaprasza na wczasy nad morzem - Szukasz informacji o metronidazol - po co szukać dalej. - Counter-strike podbot do cs 1.6 download cs 1.6 - Counter-strike counter strike przepelniony kanal cs 1.6- białe, krystaliczne lub bezpostaciowe ciało stałe;
- słabo rozpuszcza się w wodzie;
- nie ulega dysocjacji jonowej;
- rozpuszcza się w alkoholu etylowym
- rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych;
- spala się żółtym płomieniem, ale zapala się dopiero po podgrzaniu, co oznacza, że palą się jego pary;
- reaguje z wodorotlenkiem sodu. Produktami tej reakcji są sól (stearynian sodu – mydło sodowe) i woda:
Kwas stearynowy występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji świec, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy.